Reading Time: 5 minutes
Wij zijn niet voor niets de sjamanen-priesters van de traditie. Dit heeft een reden!
 
Ik opende de “deur” van de tempel (een typische scheidingswand) en ademde langzaam. Ik legde mijn handpalmen in het midden van mijn borst en boog naar de grond, terwijl ik mijn gespreide handpalmen ophief, voordat ze weer bij elkaar werden gebracht en de actie in totaal negen keer werd herhaald. Ik boog in de taille. 9 maal Insa (인사). Dit is de formele begroetings-rite. Dit is de juiste manier waarop ik mijn tempelplichten moet beginnen. Ik denk na en mediteer over alles waar ik dankbaar voor ben. Over wat mijn goden mij hebben gegeven. Wat ben ik toch gezegend vanwege hen en mijn geestfamilie. Ik giet voor hen vers water in hun kommen. Wanneer ze erom vragen, schenk ik ze ook wat sterkers. Ik steek kaarsen en wierook aan. En dan ga ik zitten en praten we wat.
 

De goden van elke Mudang zijn anders.

certification hanbok Ch’ima: rok Chôgori: jasje

Die van mij kunnen sterker zijn dan die van een ander, of niet. Mijn oorlogsgoden zijn nors en willen snel wraak nemen. Mijn Fee-godin is zachtaardig maar streng en zorgt ervoor dat de anderen in het heiligdom, met elkaar kunnen opschieten. Mijn Kind-goden rennen, brengen me klanten en fortuin. Ze leren me te spelen met munten en rijst. Hoe ritueel te dansen. Mijn Berggod is stoïcijns, mijn Drakenkoning-god is genadig. Allen zijn in mij.

Ik zag de beelden van mijn goden op mijn waaier bewegen. Mijn Kisaeng-godin (een van hof-entertainer – enigszins vergelijkbaar met geisha), boog haar hoofd en glimlachte. Ze kent mijn hart. “Maak de angst die je vervult draagbaar, treed elke dag dankbaar, bescheiden en oprecht tegemoet”
Mijn Jongenskind-god danste zich een weg naar mij toe en sloeg trots op zijn borst. “Ik heb je geleerd hoe je de munten en rijst moet gebruiken, ik heb je klanten meegebracht en ik heb ze de juiste antwoorden gegeven.” Heb ik het verkeerd? ” Ik boog een beetje mijn hoofd. “Nee, je was niet verkeerd, ik ben trots op je en bedje dankbaar.” “Geef je me dan nog meer chocolade deze komende Ch’oharu (초하루 Nieuwe Maan Festival)?”
Ik zuchtte en schudde mijn hoofd. “Ik kan je niets extra’s geven.” De klanten die kwamen, betaalden deze maand alleen de kosten van het festival, kleintje. Als je extra chocolade of speelgoed wilt, moet je me er meer brengen. Oké?” “Hij kruiste nerveus zijn armen. “..Fijn. ”Mijn Fee-godin duwde hem terug. “Ga! Je hebt nog steeds genoeg te doen voor het gezin.”
Ik vertel ze over alles. Waar ik me zorgen over maak, waar ik op hoop. Ik ga verder met de gebedsriten voor mijn cliënten die mij hebben opdragen om voor hun spirituele welzijn te zorgen.

Het leven van een Mudang draait om haar goden.

Mudang Gwangnug Bosal gaat in haar gebeds riten.

En waar begint het? Voor iedere Mudang begint het met lijden. …Je kiest er niet voor om een Mudang te worden. Je wordt gekozen door de goden. Je bent voorbestemd of je bent het niet. Velen zullen proberen aan je te verdienen, zeggend dat je voorbestemd bent om een Mudang te worden, terwijl je dat niet bent. Dit resulteert dan in een eendaagse initiatieceremonie (내림굿) en een aantal dingen voor je altaar dat vaag en incompleet zal zijn.Ze trainen de nieuwe Mudang niet echt, vertellen je niet hoe je het moet aanpakken. Het eindigt in een ramp, omdat de ongetrainde Mudang vreselijke fouten maakt die de dood van hun cliënten en van henzelf kunnen veroorzaken. Beschouw ons als Kisaeng. We trainen vele jaren (minimaal vijf) om de juiste etiquette te leren om bijvoorbeeld de drankjes voor goden in te schenken, te reciteren, te zingen, instrumenten te bespelen, te dansen en nog veel meer. Alles om de goden te dienen en te plezieren.

Alles om de goden te dienen en te plezieren.

Zonder woorden. Onze Mudang zal het in een van haar volgende blogs uitleggen.

Vanwege dit, en de immense verantwoordelijkheid die we hebben als Mudang moedigen we anderen niet aan om er ook een te worden. Het is te gevaarlijk tenzij de roeping absoluut niet is vermijden. Mensen realiseren zich niet dat ons leven niet langer de onze is. Alles wordt door onze goden bepaald. Het is heel moeilijk om je aan te passen aan dit plotselinge gebrek aan autonomie. Mij kostte het behoorlijk wat tijd om te begrijpen dat het niet noodzakelijk de onafhankelijkheid uit mijn leven verwijdert. Het voegt gewoon verantwoordelijkheden toe die …
“Geestesziekte” is ons lijden. Maar dit alleen omdat we aan de roeping beantwoorden. Het betekent niet dat deze “Geestesziekte” weggaat na onze initiatieceremonie. We behouden nog steeds bepaalde aspecten dit is afhankelijk van onze goden en onze klanten.
Het is ook niet echt een Geestesziekte. Afhankelijk van onze voorouders verschilt het van Mudang tot Mudang.

 
Ik was bijvoorbeeld duizelig, hoorde luid gong-geluiden toen ik voorgevoelens kreeg.Een elektriciteit-achtige pijn stroomde langs mijn ruggengraat en schouders. Uiteindelijk werd mijn zicht beïnvloed door een statisch effect die het voor enkele seconden blokkeerde. Mijn hart begon te racen en ik kreeg hartkloppingen.
 
Artsen konden niet vaststellen wat er gebeurde. Ik kreeg dromen waarin mijn voorouders mij bezochten en me dingen lieten zien of vertelden die ik nog niet wist. Toen ik deze nadat ik wakker werd onderzocht bleek alles te kloppen. Een andere Mudang had dit veel erger: vele operaties, bijna-doodervaringen, visioenen die zo sterk zijn dat ze zichzelf of anderen bijna verwonden.

Iedere Mudang kan voorgevoelen en heeft intuïtie.

Een “gewoon” mens kan hiervan procent gebruiken. Iemand die geestelijk beter afgestemd is, kan uiteindelijk 20 tot 30 procent gebruiken. Maar wanneer onze ki-energie (기) bij onze inwijdingsceremonie wordt geopend en rechtstreeks is afgestemd op onze (신) ki-goden, kunnen we 80 to 100 procent gebruiken. Maar wanneer iemand een beetje voorsprong heeft met intuïtie en paranormale vermogens betekent het niet dat ze een roeping tot sjamanisme hebben. In welke traditie dan ook! De veiligste en zekerste manier om te weten te komen of je bent gekozen en de roeping hebt is wanneer je door een Mudang wordt gescreend.
 
Wij zijn niet voor niets de sjamanen-priesters van de traditie. Dit heeft een reden.
 
You find Mudang Mugungwha Bosal also on www.themudang.com FB-page   Instagram  Twitter
If you want to help me to build my altar please leave a small gift: Donate
 
 

JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Join the Mantifang newsletter and we will keep you up to date once a month
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.