Reading Time: 5 minutes

“QubiQ nature” een adventure van Mickey Paulssen!

Het maken van een scape is voor Mickey Paulssen, steeds weer een avontuur dat zich eerst in haar hoofd afspeelt. Een avontuur van mogelijkheden en beperkingen. Het gebruikte aquarium bijvoorbeeld. De vormgeving ervan legt vaak de creative uitdaging aan banden. Dit geldt niet voor de hier gebruikte QubiQ 30 van Superfish. En het mooiste is: dit aquarium is niet alleen geschikt voor iedere scape maar ook voor iedere beurs. Mickey Paulssen is het avontuur aan gegaan. Voor meer informatie over aquascapen ga je naar Miroshaki www

Direct na het beplanten.
Na drie weken pakken de planten hun plaats.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mickey Paulssen gaat het avontuur aan.

De vormgeving van de QubiQ 30 geeft dus alle vrijheid bij het inrichting van de scape. Volgens Mickey Paulssen zijn er drie basis composities die je voor de scape kunt gebruiken. De driehoek, welke in deze scape wordt gebruikt. Daarnaast is is er de U-vormige en de heuvelachtige opstellingen.

Voor de driehoek vormgeving geldt dat alle soorten van driehoeken gebruikt kunnen worden. Dus de gelijkzijdige, ongelijkzijdige, gelijkmatige of ongelijkmatig kunnen en moeten gebruikt worden in de lay-out. Ze kunnen helpen bij het bouwen van de lay-out van planten, het kienhout, de stenen en het soil. Al de verschillende hoeken waar vanuit je de scape kan bekijken, moeten in gedachte gehouden worden.

Je eigen QubiQ scape voor € 199,50. Op zaterdag 16 maart a.s. geeft Mickey Paulssen een workshop. U krijgt dan de mogelijkheid om zelf onder haar begeleiding de QubiQ 30 in te richten. Hugo J. Smal zal een inleiding geven over het op een japanse manier vergeven van het aquarium. Nature art geïn-spireerd door Takashi Amano. De workshop zal plaatsvinden Bij Koi- en Aquariumcentrum Tiel. U blijft ervan op de hoogte wanneer u zich aanmeld bij het Facebook evenement: Aquascape workshop door Mickey Paulssenevenement

Mickey vertelt het volgende over de “QubiQ nature”:

“Ik  wilde een boom op een heuvel. Daar maakte ik eerst een grove schets van. Zo’n schets geeft steun bij het opzetten van de scape. Omdat ik in de hoogte wilde werken moest ik een keuze maken tussen een hoge heuvel met een kleine boom of een lage heuvel met een hoge boom. Bij de eerste keuze wordt de heuvel al snel te massaal terwijl een hoge boom juist meer lucht geeft. Het is dus de laatste geworden. Een lage heuvel met een grote boom.

Omdat de heuvel links in mijn schets achter aan de linker zijkant werd gesitueerd ontstond als vanzelf de driehoek opstelling. De boom zelf heb ik samengesteld uit twee stukken wortelhout. Deze werden van mos voorzien. Dit geeft leven en maakt het aquarium dan ook veel natuurlijker. Later wanneer het mos eenmaal goed groeit kan deze in elke gewenste vorm worden gesnoeid zodat er steeds een geloofwaardigere boom ontstaat.

Omdat er tussen de stukken wortelhout gaten bleven die niet mooi of natuurlijk oogden heb ik hier en daar een Anubias Bonsai gezet. Deze werden eerst op een steen gebonden omdat de plant vanwege zijn wortelstok nooit in de grond mag worden gezet. De plant gaat dan rotten. Achter de boom heb ik Bolbitis gezet. Ook deze werd om dezelfde reden ook eerst op een steen gebonden.

Op de heuvel zelf heb ik Eleocharis parvula (dwerg naaldgras) geplant. Wanneer deze eenmaal een veldje hebben gevormd zorgen de wortels ervoor dat de heuvel niet uitzakt. Ze hebben dan dezelfde werking als helmgras in de duinen. Natuurlijker kan het niet. Aan de basis van de boom plantte ik Eleocharis accicularis. Dit wordt gewoon naaldgras genoemd. De dwergvorm heb ik vanaf de heuvel aan de achterkant laten doorlopen. Het moet op de duur niet aangeplant overkomen omdat de natuur nu eenmaal grillig is.

Om het aan de de voorkant van de scape laag te houden gebruikte ik Hemianthus callittroichides Cuba. Hier en daar liggen wat stenen waarop Riccia is gebonden. Riccia is een drijfplantje zonder wortels. Ze moet dus op zijn plaats worden gehouden. Op de duur vormen zij heuveltjes in het scape landschap dat “QubiQ nature” zal worden.

Mijn scape is nu voltooid en kan groeien. Vergeet niet dat dit ook een heel belangrijke fase van het creatie proces is. Daarom bijvoorbeeld plant ik de bodembedekkers niet stijf op elkaar maar geef ik ze de ruimte om hun eigen plaatsje te bezetten. Ook de met mos omwikkelde boomtakken krijgen pas gedurende het groei- en snoei proces de beoogde vorm.

Het groeiproces versnel ik door dagelijks plantenvoeding en CO2 toe te voegen. Eén keer in de week ververs ik vijfentwintig procent water om te voorkomen dat er teveel nitriet of nitraat in het water komt. Dit uiteraard om algenbloei zoveel mogelijk uit te sluiten. Ik zet de Led verlichting van de QubiQ 30 zo’n acht tot tien uur per dag aan. Nee dat is niet duur. Het is maar 12 volt.”

 

Overzicht van de Lay-out.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plantenlijst: De Planten zijn ter beschikking gesteld door Aquafleur. Dit bedrijf is net als Superfish een divisie van AquaDistri. Mickey was zeer verheugd over de kwaliteit ervan.

1: Bolbitis heudelotii is een langzaam groeiende varen met donkergroene bladeren. De bladeren hebben een stevige structuur. De plant hecht zich vast aan stenen of hout en staat graag in stromend water. Het is een makkelijke plant. Bolbitis heudelotii is een middenzone en achtergrondplantje en vermeerderd zich via deling van de wortelstok.
2: Anubius nana bonsai Een langzaam groeiende plant. De plant is in in de “QubiQ nature” in het hout geklemd. Bolbitis heudelotii anubias groeit zeer traag en blijft erg klein.
3: Vesicularia dubyana Java mos groeit in Azië in zoetwater. Deze mossoort is groen van kleur en groeit zowel onder als boven water. Het laatste op plaatsen waar de luchtvochtigheid hoog genoeg is.  De plant is hier opgebonden op het hout en zal zich daaraan snel vasthechten Het heeft een vrij grote behoefte aan licht en groeit het beste in een lichte stroming. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4: Eleocharis parvula (dwerg naaldgras) moet een tapijt gaan vormen langs de zijwanden en achterwand. Het is een lage grasachtige plant. Het zal hier in de “QubiQ nature” een veld gaan vormen. Dwerg naaldgras is onder de juiste omstandigheden een makkelijk plant om te houden.
5: Eleocharis accicularis (naaldgras) komt wereldwijd voor. Hoe meer licht, hoe kleiner deze plant blijft. Het is een makkelijke plant. De max. hoogte is 15 – 25 cm. In de “QubiQ nature” zal het vooral rond het hout bosjes vormen. De Hemianthus callitrichoides is geen makkelijk plantje en stelt hoge eisen aan CO2 en licht. Tevens heeft ze goede plantenvoeding nodig om niet geel te worden. Wanneer aan deze eisen word voldaan, zal ze hier een mooi tapijt vormen en zullen de blaadjes in een rap tempo zuurstof produceren. De zuurstofbellen blijven aan de blaadjes hangen. Dit geeft een heel mooi bijna sprookjesachtig effect
6: Hemianthus callitrichoides ¨Cuba¨ is een van de kleinste aquariumplanten. Het plantje wordt hier gebruikt om weelderige voorgrond tapijtje te creëren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7: Riccia is een drijfplant en blijft, wanneer goed bevestigd, op een wortel of steen zitten.
Riccia kan zich niet vastwortelen omdat deze plant geen wortels heeft. Door met een nylondraad meerdere malen om de Riccia en het hout heen te wikkelen, blijft de Riccia vastzitten. Gebruik wel altijd een doorzicht draad. Ondanks het wikkelen komen na enige tijd deeltjes van de plant los. Wanneer dit gebeurd strooi dan een beetje kwarts op de Riccia. Als Riccia langere tijd onder water blijft verliest ze haar drijfvermogen en wordt ze een onderwater plant.
8: Wortelhout of spiderwood.
9: Colombo Soil Flora Base Pro made in Japan.
10: LED licht reflectie QubiQ 30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

On the box, Superfish manufacturer writes 10 reasons to buy the QubiQ: 

– Modern design for every interior – Slim cable guide system at the rear, to eliminate the cables. – Suitable for goldfish and tropical fish, thanks to the integrated space for an optional heater. – LED lighting, durable, energy-saving and safe. ( volt, 5 Watt, IP64) – Two-tone lighting (white and blue), dimmable in steps.  – Organic filter with Crystal Clear cartridge, for clean and healthy water. – Easy maintenance, just replace the cartridge. – Includes glass cover plate to prevent the fish from jumping. – Available in colours, white and black. – Includes manual for a successful aquarium. Suitable for goldfish and tropical fish.

Also suitable for a beautiful scape. Proof: The “QubiQ nature”, designed by Mickey Paulssen!

https://aquadistri.com/nl/
https://aquadistri.com/nl/aquafleur/
https://aquadistri.com/nl/superfish
JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Join the Mantifang newsletter and we will keep you up to date once a month
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.